Poslech
Nepřehlédněte
1. listopadu  2017 v 09:00  

Kaše ovesné, ale i rýžové, pohankové nebo jáhlové připravíte s novou kuchařkou

Kuchařská kniha Vtipné kaše Věry Strnadové nabízí mnoho receptů na sladké i slané kaše z nejrůznějších surovin - Foto: Andrea Zahradníková

Kuchařská kniha Vtipné kaše Věry Strnadové nabízí mnoho receptů na sladké i slané kaše z nejrůznějších surovinFoto: Andrea Zahradníková

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Vtipné kaše. Namíchejte si ty vaše. Tak zní název knihy, kterou vydala Věra Strnadová v nakladatelství Smart Press. Jedná se o první titul z edice Jídlo jako lék. Sama autorka říká, že její cesta ke zdravějšímu životu začala právě u kaší.

V kuchařské knize radí, jak během chvilky vykouzlit sladkou či slanou kaši podle svého gusta. Naučí vařit kaši jáhlovou, čirokovou, rýžovou, pohankovou, špaldovou, ale třeba i z quinoy a teffu. 

Věra Strnadová, úspěšná foodblogerka, lektorka kurzů vaření a máma dvou dětí, také vysvětluje, jak snadno připravit rostlinná mléka, čím si kaši zdravěji osladit a dává tipy na různé doplňky - zdravé tuky a oleje, oříšky, semínka a další suroviny, které se do kaše hodí. 

Mnoho receptů je bez lepku, bez laktózy, téměř všechny recepty jsou veganské a jsou určeny pro děti i dospělé. V knize najdete také rychlé kaše, hotové do deseti minut, ale i řadu dalších specifických variant, například kaše vhodné na léto či zimu a při rekonvalescenci. 


Pohanková kaše
 

Recept na pohankovou kaši v knize Vtipné kaše - Foto: Andrea Zahradníková

Recept na pohankovou kaši v knize Vtipné kašeFoto: Andrea Zahradníková

Suroviny:
250 mililitrů tekutiny (pro děti se hodí rýžové nebo ovesné mléko)
50 gramů pohankové lámanky, propláchnuté studenou vodou
med nebo jiné sladidlo (pro děti volte javorový sirup nebo přírodní sušené rozinky, meruňky či švestky ve formě pyré nebo rozvaru)
1 lžička libovolného oleje na zakápnutí (pro děti se hodí panenský olivový, slunečnicový nebo řepkový)
perníkové koření nebo mletá skořice (pro děti obojí vynechte) 

Do rendlíku nalijte tekutinu a přisypte pohankovou lámanku. Přiveďte k varu, stáhnete plamen a za občasného míchání vařte do zhoustnutí asi 10 minut. 

Chcete-li v kaši zachovat maximum cenného rutinu, uberte v receptu 50 mililitrů tekutiny, kaši přiveďte k varu a poté ji odstavte a nechte pod peřinou „dojít“. Bude to trvat alespoň 30 minut. 

Hotovou kaši oslaďte a zakápněte vybraným olejem. Větším strávníkům posypte perníkovým kořením nebo jen skořicí. 


Zelená kaše 

Recept na zelenou kaši v knize Vtipné kaše - Foto: Andrea Zahradníková

Recept na zelenou kaši v knize Vtipné kašeFoto: Andrea Zahradníková

Suroviny:
30 gramů nahrubo pomleté špaldové mouky nebo krupice
velká hrst čerstvých zelených listů (medvědí česnek, kopřiva, pampeliška, listy ředkviček, popenec a jiné)
sůl (pro děti jen maličko)
1 lžíce přepuštěného másla (ghí) 

Listy kopřivy nejdříve ponořte na 1 minutu do horké vody. Pak je vymačkejte a společně s ostatními listy nasekejte najemno. 

V rendlíku rozpalte ghí a 1 minutu na něm restujte mouku či krupici. Přilijte 250 mililitrů vody, důkladně (ideálně metličkou) promíchejte a přidejte nasekané listy. Přiveďte k varu, stáhněte plamen, osolte a vařte do zhoustnutí, trvá to do 10 minut. 

Kuchařská kniha Vtipné kaše Věry Strnadové - Foto: Andrea Zahradníková

Kuchařská kniha Vtipné kaše Věry StrnadovéFoto: Andrea Zahradníková

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE. 

Autor:  Mirka Nezvalová
 

Nepřehlédněte:

Karatisté klubu TJ Karate České Budějovice na soustředění se závodníky reprezentací dalších států v Nových Hradech - Foto: Kamil Jáša

Budějovičtí karatisté jsou nejlepší v republice. V Nových Hradech trénovali s Nory

 
Etiketa velí pozdravit lidi, se kterými sdílíme na nějaký čas stejný prostor, se kterými nás něco spojuje. Zdravíme jednotlivce na procházce i návštěvníky na našem pracovišti - Foto: Fotobanka Profimedia

Pravidla etikety pro pozdrav: V nádražní hale cizí lidi nezdravíme, ale v čekárně u lékaře ano

 
Poutníci - bluegrassová a country legenda - Foto:  archiv kapely

Rozhlasem zazní excelentní bluegrass. Přijedou legendární Poutníci

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas