Poslech
Nepřehlédněte
9. srpna  2017 v 09:00  

Makové dobroty sladké, slané, de luxe i v retro stylu. 71 receptů nabízí Maková kuchařka

Kynuté lívanečky s horkými malinami v Makové kuchařce - Foto: Andrea Zahradníková

Kynuté lívanečky s horkými malinami v Makové kuchařceFoto: Andrea Zahradníková

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Máku rozhodně nikdy nebudete mít plné zuby! Tuto větu má na obálce Maková kuchařka, kterou vydalo nakladatelství Euromedia. Autorky Mária Abráhomová a Gabriela Čechovičová v ní nejen vyprávějí nejen příběh máku, ale také nabízejí k vyzkoušení 71 receptů.

Připomínají, že mák je možné vyzkoušet v slaných i sladkých koláčích, panna cottách, tartaletkách, dortu Pavlova s makovou šlehačkou a dalších lahodných kreacích. 

Mák je naše tradiční zemědělská plodina a stále oblíbená součást mnoha jídel. Je i zdraví prospěšný. Z minerálních látek je v něm nejvýznamněji zastoupen vápník, kterého mák obsahuje ze všech potravin nejvíc. Výzkumy dokládají, že využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů je mnohem vyšší než z mléka mléčných výrobků. 

Kynuté makové lívanečky s horkými malinami 

Na těsto:
500 mililitrů mléka
20 gramů droždí
špetka soli
50 gramů moučkového cukru
200 gramů polohrubé mouky
200 gramů hladké mouky
2 vejce
70 gramů mletého modrého máku
tuk na smažení (slunečnicový nebo kokosový olej) 

Na horké maliny:
250 gramů malin (čerstvých nebo mražených)
50 gramů krystalového cukru
250 mililitrů vody 

Nejdřív připravte kvásek ze 150 ml vlažného mléka, rozdrobeného droždí, špetky soli a 10 g moučkového cukru. Vzešlý kvásek přilijte do mísy s prosetou moukou, přidejte zbývající mléko a žloutky a směs vymíchejte do hladka. Přidejte mletý mák, zbylý moučkový cukr a dotuha vyšlehaný sníh z bílků. 

V pánvi zahřejte trochu oleje, postupně do ní vlévejte po troškách těsto a smažte z obou stran malé kulaté lívanečky, které by měly být o něco silnější než palačinky. 

Horké maliny připravíte z čerstvých či mražených malin velmi rychle. Přidejte je do kastrolku s vodou a rozpuštěným cukrem. Krátce je povařte a velmi něžně zamíchejte, aby maliny neztratily tvar. Lívanečky jimi polijte. 


Cuketová bleskovka s mákem
 

Cuketová bleskovka s mákem v Makové kuchařce - Foto: Andrea Zahradníková

Cuketová bleskovka s mákem v Makové kuchařceFoto: Andrea Zahradníková

Suroviny:
400 gramů cukety
4 vejce
240 gramů moučkového cukru
130 mililitrů oleje
370 gramů polohrubé mouky
1 balíček prášku do pečiva
30 gramů bílé čokolády
70 gramů celého modrého máku
pomerančový džem
150 gramů rozpuštěné tmavé čokolády na polevu
tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy 

Cuketu oloupejte, pak ji nastrouhejte na silnější nudličky. Žloutky utřete s cukrem, vařečkou vmíchejte olej, mouku s kypřícím práškem, nastrouhanou bílou čokoládu, cuketu a mák. Jakmile je těsto dobře vymíchané, zlehka přidejte tuhý sníh z bílků. 

Formu vymažte tukem a vysypte moukou. Naplňte těstem a povrch uhlaďte. V troubě vyhřáté na 180°C pečte asi 30 minut. 

Vychladlý koláč potřete džemem a polijte rozpuštěnou čokoládovou polevou. Nechte ztuhnout a pak koláč nakrájejte. 

Maková kuchařka - Foto: Andrea Zahradníková

Maková kuchařkaFoto: Andrea Zahradníková

Všechny články k pořadu Dámská jízda najdete ZDE. 

Autor:  Mirka Nezvalová
 

Nepřehlédněte:

Etiketa velí pozdravit lidi, se kterými sdílíme na nějaký čas stejný prostor, se kterými nás něco spojuje. Zdravíme jednotlivce na procházce i návštěvníky na našem pracovišti - Foto: Fotobanka Profimedia

Pravidla etikety pro pozdrav: V nádražní hale cizí lidi nezdravíme, ale v čekárně u lékaře ano

 
Poutníci - bluegrassová a country legenda - Foto:  archiv kapely

Rozhlasem zazní excelentní bluegrass. Přijedou legendární Poutníci

 
Vedoucí pobočky Jihočeské vědecké knihovny ve Čtyřech Dvorech Václava Medalová Hůdová - Foto: Mirka Nezvalová

Knižní tipy na dlouhé zimní večery – Medvědín i vtipný příběh od scénáristy Simpsonových

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas