Poslech
Vybíráme z vysílání
5. března  2018 v 12:22  

„Lepkem se nepřirozeně přejídáme,“ varuje Petr Havlíček. Můžete se k nesnášenlivosti lepku projíst?

V minulosti se rozhodně nejedl lepek 5x denně, v každém jídle - Foto: Fotobanka Pixabay

V minulosti se rozhodně nejedl lepek 5x denně, v každém jídleFoto: Fotobanka Pixabay

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Nutriční hodnota ale u bezlepkových výrobků značně kolísá. Proč? A proč jsou tak drahé?

Lepek je bílkovina, která se nachází v některých obilovinách. Některým lidem může způsobovat problémy, ať už jde o celiakii, nebo dokonce alergie. Jak je možné, že je člověku nesnášenlivost lepku diagnostikována až třeba po 40? „Příčin může být celá řada,“ upozorňuje na Dvojce Petr Havlíček. 

„Třeba špatná střevní mikroflóra, zvýšená propustnost střeva. Do krevního řečiště se dostávají delší fragmenty bílkovin a imunitní systém na to reaguje tvorbou protilátek a vznikem problému. Může to být přehnaná reakce imunitního systému na základě vysoké konzumace těchto výrobků.“ 

Tolik lepku se nikdy nejedlo 

V minulosti se rozhodně nejedl lepek 5x denně, v každém jídle. „Hlavní zdroj lepku, pšenice, se stala globální surovinou. Je to nejčastější obilovina. Nějak jsme zapomněli na to, že se v minulosti pěstovali i jiné, nutričně hodnotnější, některé navíc i přirozeně bezlepkové,“ vysvětluje Havlíček. 

Poslouchejte Správnou porci Petra Havlíčka každý čtvrtek po 8:15 na Dvojce - Foto: Adam Kebrt

Poslouchejte Správnou porci Petra Havlíčka každý čtvrtek po 8:15 na DvojceFoto: Adam Kebrt

„Dostáváme se do fáze, kdy se zcela nepřirozeně lepkem přejídáme. A organismus to může dát najevo. Ale tohle je zjednodušení. Těch příčin, jak už jsem řekl, může být celá řada.“ Na trhu je dnes celá řada různých druhů pečiva bez lepku. 

Nutriční hodnoty gluten free výrobků 

„Jejich nutriční hodnota ale velmi kolísá v závislosti na surovině.“ K jejich přípravě se totiž používají jak přirozeně bezlepkové suroviny, tak proteinované škroby, které pocházejí z původně lepkových surovin. Proč je jejich cena tak vysoká ve srovnání třeba s běžným chlebem? 

„Pšeničná mouka dobře kvasí i kyne. Chleba vykyne za hodinu, kvašení je na dvanáct hodin. I když já osobně bych preferoval chléb kvašený, ekonomika tu převážila nad kvalitou. U bezlepkových chlebů je s tímhle problém. Cena narůstá, protože se musí použít i jiná technologie. Roli hraje i aktuální módní trend. Máme tržní hospodářství.“ 

Autor:  Jan Kovařík, Petr Havlíček
 

Vybíráme z vysílání:

Marie Moravcová, rozená Krčilová (25. srpna 1898 v Praza na Žižkově – 17. června 1942 v Praze), známá odbojářům jako „teta Moravcová“ - Foto:  autor neznámý,  Archiv Jaroslava Čvančary, Wikimedia Commons, Public domain

Radši si vzala jed, než aby zradila lidi zapojené do Anthropoidu: Osudové ženy: „teta“ Marie Moravcová

 
Allen Ginsberg jako král pražského majálesu v roce 1965. Během této jeho návštěvy se s ním setkala i Inka Machulková - Foto:  Engramma.it, Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Setkala se s Ginsbergem a měla si psát s Gregory Corsem. Osudové ženy: Inka Machulková

 
Marie Fantová (1893–1963), česká novinářka a překladatelka, před rokem 1925 - Foto:  autor neznámý, Wikimedia Commons, Public domain

Hvězda žurnalistiky skončila po Únoru v táboře nucených prací. Osudové ženy: Marie Fantová

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas