Poslech
Česko - země neznámá
27. prosince  2017  

Zaječická hořká je skvělé přírodní projímadlo. Lidé ji užívají už 300 let

Budova Bílínské kyselky - Foto: Eva Bucharová

Budova Bílínské kyselkyFoto: Eva Bucharová

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Zaječická hořká voda ze Zaječic se stáčí a balí v nedaleké Bílině. Její historie se začala psát před 300 lety, kdy byla mezi šlechtou trpící zácpou a dnou oblíbená anglická Epsomská sůl, sloučenina síranu hořečnatého, která působí jako čisté přírodní a velmi dobře fungující projímadlo. A navíc dodává tělu velké množství hořčíku i síranu.

V roce 1717 objevil při své průzkumné cestě po Evropě pramen Zaječické hořké osobní lékař pruského krále Fridrich Hoffmann. O vodu měli okamžitě zájem po celé Evropě. „Musíme se přizpůsobit přírodě,“ říká historik Karel Bašta. „Vznik Zaječické je vázaný na velice složité přírodní podmínky. Pásmo kolem Zaječic má nejmenší dešťové úhrny v rámci České republiky. Ale i období sucha jsou důležitá. V průměru získáme 40 litrů Zaječické léčivé vody za minutu.“ 

Po druhé světové válce vypadala situace v naší zemi tak, že Zaječickou užívala jen malá skupinka lidí, kteří o ní nedávali vědět, aby ji ostatní také nekupovali. Protože když přišel na vesnici balíček se šesti lahvemi, na moc lidí se nedostalo. 

Kyselka se stáčela do lahví mnoha druhů a materiálů - Foto: Eva Bucharová

Kyselka se stáčela do lahví mnoha druhů a materiálůFoto: Eva Bucharová

V minulých letech se na asijském černém trhu Zaječická hořká voda prodávala jako drahé, luxusní zboží. „Tomu jsme udělali přítrž,“ zdůrazňuje Karel Bašta. „Udělali jsme opatření, aby většina Zaječické končila u českého zákazníka. Pokud bude mít někdo ze zahraniční zájem, bude se muset přijet léčit k nám a to bude pro náš kraj mnohem příznivější. 40 litrů za minutu opravdu není moc. A když jeden kamion pojme 40 tisíc litrů, tak si umíte představit, jak dlouho trvá takový kamion naplnit. Zkrátka, po celou historii vždycky poptávka po Zaječické mnohonásobně překonávala produkci.“ 

Výhodou Zaječické hořké je, že jako léčivý zdroj už se nemusí nijak upravovat. Ve stáčírně v Bílině sjednotí obsah jednotlivých studnic a vodu poté plní rovnou do lahví. Inovací bude zařízení na zahušťování Zaječické. Koncentrovaná na úroveň nasyceného roztoku se použije na výrobu prášků či tablet. Mohou je užívat například sportovci, kteří trpí kvůli změnám časového pásma zácpou. Zaječickou hořkou mohou užívat na lžičku také kojenci, pokud mají problém se zácpou. 

Autor:  Eva Bucharová
 

Česko - země neznámá:

Zřícenina hradu Cimburk - Foto: Jana Sablíková

Naučná stezka s Bílou paní vede na zříceninu hradu Cimburk. Je obklopená pověstmi a sochami

 
Pracovna fořta v muzeu - Foto: Miroslav Kobza

Muzeum v Malé Moravě představuje historii i přírodu a lesnictví Králického Sněžníku

 
Kaskádovitá fontána v zahradě Černínského paláce - Foto:  MZV ČR

Barokní zahrada pražského Černínského paláce je v letních měsících přístupná i pro veřejnost

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas