Poslech
Pochoutkový rok
4. února  2018 v 10:04  

Neuvěříte, že jsou uvnitř jablka. Babiččin čokoládový koláč upekla Hana Bednářová

Babiččin čokoládový koláč Hany Bednářové - Foto: Martin Čuřík

Babiččin čokoládový koláč Hany BednářovéFoto: Martin Čuřík

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

V jižních Čechách můžete přijet do Paříže. V osadě u Suchdola nad Lužnicí bydlí Hana Bednářová, která prozradila recept na babiččin jablečný dezert s čokoládovou polevou. Prý je starý více než 100 let. Jablka v těstě mu dodávají vláčnost, domácí marmeláda zase doplňuje příjemnou kyselost.

Babiččin jablečný dezert 

Ingredience na těsto:
600 g jablek
500 g hrubé mouky
2 polévkové lžíce kakaa
2 sáčky kypřicího prášku do pečiva
6 vajec
180 g cukru krupice
100 g povoleného másla
120 ml vlažného mléka
špetka soli 

Ingredience na čokoládovou polevu a náplň:
4 lžíce moučkového cukru
2 lžíce kakaa
4 lžíce rumu (54vol.)
300 g marmelády 

Postup: 

Nejprve oloupeme a nastrouháme jablka, abychom po nastrouhání získali 600 g jablečné směsi. 

V míse smícháme suché ingredience – 500 g hrubé mouky, 2 lžíce kakaa a 2 kypřicí prášky do pečiva. 

Následně rozklepneme 6 vajec a oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme se špetkou soli pevný sníh. 

Žloutky utřeme spolu se 180 g cukru krystal a 100 g povoleného másla pokojové teploty do světlé pěny. Můžeme si pomoci ručním šlehačem. Do pěny přidáme nastrouhaná jablka a suchou směs. Promícháme a znovu vyšleháme. 

Vznikne středně husté těsto, které ještě zředíme 120 ml vlažného mléka a nakonec odlehčíme bílkovým sněhem. Ten do těsta opatrně vmícháme, aby se neztratil našlehaný vzduch. 

Směs na budoucí dezert nalijeme do máslem vymazaného pekáčku a pečeme asi 20 minut při 125 stupních. Dezert je upečený, když se na povrchu začnou v troubě dělat první puchýřky a těsto se nelepí na zabodnutou špejli. 

Po upečení necháme dezert vychladnout. Následně ho rozřízneme na dva pláty, jako bychom to dělali u dortového korpusu, který chceme plnit. Náplní v našem případě bude marmeláda v druhu a množství dle naší chuti. 

Když přiklopíme marmeládou potřený spodní díl horním, pomažeme vršek dezertu čokoládovou polevou. Připravíme si ji smícháním 4 lžic moučkového cukru, 2 lžic práškového kakaa a 4 lžic silného rumu (tuzemáku). 

TIP: 

V dezertu se dají jablka zaměnit i za nastrouhané hrušky nebo vlašském ořechy. Po každé bude mít jinou chuť. 

Hana Bednářová 

Přivítala nás, jak sama říká, skoro na konci světa. Domeček v jižních Čechách postavili její předci po svém návratu z Paříže, kam odjeli za prací. Stalo se tak před 170 lety. A protože takových rodin bylo více, nazvali svou osadu Paříž. Vedle Suchdola nad Lužnicí najdete ale i Malý a Velký Londýn, New York nebo Bosnu. 

Během pečení dezertu jsme ochutnali navíc jeho hruškovou verzi, kokosový koláč a domácí perníková srdíčka. Paní Bednářová totiž peče ráda pro rodinu i návštěvy. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pochoutkový rok s Českým rozhlasemFoto: Vladimír Staněk

Autor:  Patrik Rozehnal
 

Pochoutkový rok:

Valašské masopustní koblihy od Heleny Přikrylové - Foto: Martin Čuřík

Z masopustních koblih budete mít boule za ušima. Recept vysvětlila Helena Přikrylová

 
Koprová omáčka - Foto: Czech Specials

Jaké hovězí maso lze doporučit na omáčku?

 
Kančí hřbet na smetaně od Veroniky Bačkovské - Foto: Martin Čuřík

Kančí hřbět na smetaně jako od babičky. Recept prozradila Veronika Bačkovská

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas