Poslech
Pochoutkový rok
25. února  2018 v 10:04  

Vánoční buchtičky se rozplývají v puse. Helena Husáková je obaluje v perníku

Vánoční buchtičky Heleny Husákové - Foto: Martin Čuřík

Vánoční buchtičky Heleny HusákovéFoto: Martin Čuřík

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Na makových buchtičkách si můžete pochutnat celoročně, i když je Helena Husáková z Prahy připravuje hlavně na Vánoce. Předvedla, jak dobrotu máčí v másle a řepném sirobu a následně obaluje ve strouhaném perníku. Buchtičky tím získají další chuť navrch.

Vánoční buchtičky 

½ kg hladké mouky
100 g rozpuštěného másla
100 g cukru
1 kostka droždí (42 g)
250 ml mléka
1 celé vejce + 1 žloutek
½ lžičky soli 

Maková náplň 

200 g mletého máku
250 ml mléka
100 g cukru krystal
1 lžička skořice
1 lžíce rumu
rybízová marmeláda
2 lžíce strouhaného perníku na zahuštění 

Postup: 

Připravíme si kvásek z jedné kostky droždí, pár lžic mléka a lžíce cukru. Zamícháme a necháme 15 minut vzejít v teple. 

Po vykynutí kvásek nalijeme do ½ kg hladké mouky, přidáme 10 dkg másla a cukr, vejce a žloutek a půl lžičky soli. Vařečkou zaděláme řidší těsto tak, aby se nelepilo. Těsto přikryjeme utěrkou, dáme do tepla a necháme cca 1 hod vykynout. 

Mezitím si připravíme makovou náplň. Na sporák dáme hrnec s mlékem, nasypeme mletý mák, přidáme cukr, skořici a rum. Když hmota zhoustne a mák změkne, přidáme perník na zahuštění (případně marmeládu), aby náplň z buchtiček nevytékala. 

Těsto po vykynutí zpracujeme, vyválíme plát silný asi půl centimetru a rádýlkem nakrájíme čtverečky cca 5 x 5 cm. Na čtverečky dáme náplň (můžeme použít cukrářský sáček), těsto zabalíme do uzlíčku a klademe vedle sebe na plech vymazaný máslem (spojenými rohy dolů). 

Jednotlivé buchtičky už na plechu jednotlivě pomažeme máslem z boku, aby se od sebe dobře oddělily po vyndání z trouby. Pečeme při 170 – 180 stupních cca 30 – 45 minut. 

Obalení buchtiček 

250 g másla
250 ml řepného sirobu
strouhaný perník na obalení 

Postup: 

Rozehřejeme ¼ másla, nalijeme 250 ml řepného sirobu. Zchladlé buchtičky do hmoty namočíme a rychle obalíme v nastrouhaném perníku. Skládáme na sebe, aby se v nich držela vlhkost z másla a sirobu. Tím také déle vydrží čerstvé. 

Helena Husáková 

Recept má po své babičce, která buchtičky pekla na každé Vánoce. Tradici drží v rodině Husákových dodnes. Na návštěvě nás přivítal i pejsek a dostali jsme na ochutnávku chlebíčky a slané šneky z listového těsta. A k obědu jsme mohli otestovat hned tři pizzy. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem - Foto: Vladimír Staněk

Pochoutkový rok s Českým rozhlasemFoto: Vladimír Staněk

Autor:  Patrik Rozehnal
 

Pochoutkový rok:

Hotové knedlíky vypadají lákavě - Foto: Martin Čuřík

Jahodové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta jsou vláčné a kloužou sami do úst

 
Biohovězí maso - struktura masa - Foto:  Carpentalis Moravian Ranch

V čem je bio hovězí maso lepší než to běžné?

 
Lákavá vůně - Foto: Martin Čuřík

Dušená holoubátka s játrovými knedlíčky překvapí svou jednoduchostí a dodají vám sílu

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas