5. dubna  2012  

Fast food souvisí s depresemi

Hot dog - párek v rohlíku - Foto: Fotobanka stock.xchng

Hot dog - párek v rohlíkuFoto: Fotobanka stock.xchng

Nová studie potvrdila, že mezi konzumací fast food a výskytem deprese je přímá souvislost. V podezření jsou také některé pekařské výrobky.

Anglický výraz comfort food se dá přeložit jen obtížně. Označuje se jím takové jídlo, které nám chutná a zároveň nás utěšuje a uvádí do stavu psychické pohody. Důvody mohou být dva. Prvním z nich je to, že v nás jídlo vyvolává sentimentální či nostalgické vzpomínky. Příkladem může být maminčina ovesná kaše. Druhý je závažnější – comfort food je pro mnohé z nás hotové, vysoce kalorické jídlo, které se snadno konzumuje. 

Comfort food tak snadno může splývat s fast food čili hamburgery, hot dogy a pizzou. Oblíbené jsou i pekařské výrobky jako muffiny, croissanty nebo americké koblihy doughnuts. Obecně se taková jídla dají shrnout pod pojem junk food. Útěcha, kterou nám poskytne, je obvykle krátkodobá a pokud se takto stravujeme častěji, můžeme svou duševní pohodu citelně narušit. 

V loňském roce byly v časopise PLoS ONE zveřejněny výsledky studie, podle kterých je s konzumací junk food spojeno o 42 % vyšší riziko rozvoje deprese. Letošní studie, jejíž výsledky zveřejnil časopis Public Health Nutrition, je ještě přísnější. Španělští vědci sledovali téměř 9000 lidí, kterým nikdy nebyla diagnostikována deprese a kteří nikdy nebrali antidepresiva. Po šesti měsících se deprese nebo užívání antidepresiv objevilo u necelých pěti set z nich. Ze studie vyplynulo, že u lidí, kteří jedí junk food, je výskyt deprese o 51 % pravděpodobnější než u těch, kteří je nejedí vůbec nebo jen výjimečně. Vědci také zaznamenali vztah mezi dávkou a odpovědí. Znamená to, že čím víc fast food zkonzumujete, tím více vás deprese ohrožuje. 

Otázkou však je, jakou roli v rozvoji deprese strava vlastně hraje. Předchozí studie naznačily, že příčinou depresí může být nedostatek látek jako jsou vitamíny B nebo omega-3 mastné kyseliny, které mají ochranné účinky a v junk food zoufale chybějí. Vyloučeno však není ani to, že náklonnost k junk food je naopak výsledkem deprese, kterou vyvolávají další faktory. Příznivce fast food a koblih totiž kromě zvýšeného rizika deprese spojuje také to, že jsou obvykle sami, málo fyzicky aktivní a pracují déle než 45 hodin týdně. A to k duševní pohodě obvykle moc nepřispívá. 

Zdroj: ScienceDaily, Public Health Nutrition 

Autor:   redakce ČRo Leonardo

Člověk:

Programy s označením SUBNETS probíhají na půdě řady špičkových medicínských pracovišť a elektronických laboratoří - Foto:  DARPA

Hojivé tělní neuroimplantáty

 
Přelidněná ulice - ilustrační foto - Foto: Michal Zacharzewski, Stock Exchange

Jaký bude náš svět v roce 2100?

 
Strach - Foto:  Carnival of Souls,  public domain

Jak proměnit zlé vzpomínky na dobré

 
Další články^ nahoru
ROZHLAS.CZ>>>

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2014 Český rozhlas