Poslech
Host Radiožurnálu
1. ledna  2018 v 15:05  

Někdy je lepší věnovat se filozofii než pyrotechnice, říká šéf pražských hasičů. Jak dopadla silvestrovská noc v Praze?

Jak správně zacházet se zábavní pyrotechnikou? - Foto:  Free-Photos

Jak správně zacházet se zábavní pyrotechnikou?Foto:  Free-Photos

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Vítání Nového roku obvykle nepatří ke klidným dnům, lidé se chtějí bavit, kupují zábavní pyrotechniku a odpalují rachejtle. A tak mají především hasiči plné ruce práce. Své o tom ví například ředitel Hasičského záchranného sboru hlavního města Prahy Roman Hlinovský, podle kterého je důležité, aby lidé při používání pyrotechniky přemýšleli a dávali pozor.

„ Když použijete prskavku u suchého stromku a záclon, tak je to horší než ohňostroj,“ vysvětluje v novoročním rozhovoru s moderátorkou Hankou Shánělovou. 

Pyrotechniku je dobré kupovat u garantovaného prodejce, přečíst si návod, ten dodržovat a nedávat to do ruky nerozumným lidem. „Když je člověk pod vlivem něčeho, tak by se měl věnovat rozhovorům a filozofii, ne pyrotechnice,“ říká s úsměvem. 

Pražští hasiči během Silvestra 2017 zasahovali přibližně u třech desítek událostí – menší požáry odpadu křovin, zbytku pyrotechniky a kontejnerů. Mezi těmi, kdo na silvestrovskou noc sloužil, byl i mluvčí pražského hasičského sboru Martin Kavka. 

Na Silvestra v Praze bylo připraveno vyrazit do terénu na 200 profesionálních hasičů.

„Zasahovali jsme třeba ve Stodůlkách, kde někdo na toaletách v obchodním centru Lužiny odpálil dýmovnici,“ popisuje. A Roman Hlinovský dodává, že právě v Praze je velká koncentrace lidí a turistů z celého světa, požárů v metropoli je tak více než na jiných místech v republice. 

„Do půlnoci to bývá klidnější, pak se lidé odváží a bývá to akčnější a četnější,“ říká s tím, že během letošního Silvestra došlo k celkem 33 požárům, z toho 29 od zábavní pyrotechniky. 

Autor:  Hanka Shánělová  (has), Prokop Havel  (prh)
 

Host Radiožurnálu:

Šéfkuchař Přemek Forejt dělá z jídla show - Foto: Aleš  Spurný

Olomoucké tvarůžky? Naše lokální lanýže, říká šéfkuchař Přemek Forejt, který z jídla dělá show

 
Literatura je na tom dnes ze všech uměleckých odvětví v Rusku možná ještě nejlépe, knihy vycházejí bez cenzurních zásahů, kriminalizovaných děl bylo velmi málo, myslí si Tomáš Glanc - Foto: Luboš Vedral

Cenzura v Rusku není, přesto se umělci bojí. Perzekuce je náhodná a zákeřná, říká rusista

 
Miroslav Donutil - Foto: Jan Bartoněk

Jeden komunistům věřil, druhý je nenáviděl. Můj strýček Archimédes nabízí komické situace, říká Miroslav Donutil

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas