Poslech
Host Radiožurnálu
3. ledna  2018 v 10:15  

Praha má potenciál, nepotřebuje stavět na zelené louce, říká architekt Roman Koucký

Roman Koucký - Foto: Luboš Vedral

Roman KouckýFoto: Luboš Vedral

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Most je syntéza myšlení dané doby. I to v rozhovoru s Lucií Výbornou říká architekt, urbanista a pedagog Roman Koucký. „Most je čistá architektura, nemůžete na něm švindlovat,” vysvětluje.

Trojský most, jedna z nejvýznamnějších staveb, kterou má na kontě, mu prý vzal deset let života. „Když se to ale nakonec podaří, zadostiučinění a radost jsou velké,” neskrývá a připomíná další ze svých významných mostů - Mariánský most, který je dnes symbolem Ústeckého kraje. 

Architekt, který projektuje most, přitom musí brát v potaz mnoho věcí. V neposlední řadě i to, jak budou čtvrti, které spojuje, vypadat v budoucnosti. „Trojský most například počítá s tím, že Holešovice budou centrem Prahy pro jedenadvacáté století,” popisuje. 

Obecně podle něj platí, že životnost mostu je průměrně sto let. Jak ale ukázal nedávný případ Trojské lávky, most může spadnout i bez zásahu vyšší moci mnohem dřív. „Může jít o chybu materiálu, návrhu nebo údržby,” vypočítává Roman Koucký. „Vyšetřování přitom vždy trvá velmi dlouho.” 

Metropolitní plán? Ten není těžké vytvořit, ale vyjednat 

Roman Koucký je dnes jedním z těch, kdo pracují na metropolitním plánu Prahy. A jak říká, není ani tak těžké ho vytvořit, jako spíš najít shodu mezi ministerstvem, městem a jednotlivými zájmovými skupinami. 

Podle nového metropolitního plánu není třeba na devadesáti procentech Prahy dělat žádné větší změny. A zbývajících deset procent? „Je notoricky známou věcí, že by se města neměla rozšiřovat do šířky, Praha přitom má neuvěřitelný potenciál uvnitř sebe sama, a to v blízkosti samotného centra. Praha nepotřebuje stavět nic na zelené louce,” říká Koucký. 

Autor:  Lucie Výborná  (lvb), Alžběta Švarcová  (als)
 

Host Radiožurnálu:

Šéfkuchař Přemek Forejt dělá z jídla show - Foto: Aleš  Spurný

Olomoucké tvarůžky? Naše lokální lanýže, říká šéfkuchař Přemek Forejt, který z jídla dělá show

 
Literatura je na tom dnes ze všech uměleckých odvětví v Rusku možná ještě nejlépe, knihy vycházejí bez cenzurních zásahů, kriminalizovaných děl bylo velmi málo, myslí si Tomáš Glanc - Foto: Luboš Vedral

Cenzura v Rusku není, přesto se umělci bojí. Perzekuce je náhodná a zákeřná, říká rusista

 
Miroslav Donutil - Foto: Jan Bartoněk

Jeden komunistům věřil, druhý je nenáviděl. Můj strýček Archimédes nabízí komické situace, říká Miroslav Donutil

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas