Poslech
Host Radiožurnálu
2. ledna  2018 v 11:05  

Zalezli jsme do díry a přes nás padaly laviny, vzpomíná horolezec Zdeněk Hák na Gašerbrum

Zdeněk Hák - Foto: Jana Přinosilová

Zdeněk HákFoto: Jana Přinosilová

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Od turnovských skal přes Mont Blanc až po Afghánistán nebo Gašerbrum, kde se jim s Markem Holečkem podařil unikátní prvovýstup. Jak na vrchol osmitisícovky Gašerbrum I vzpomíná horolezec, lyžař a horský vůdce Zdeněk Hák?

Marek Holeček je umanutý člověk. Jihozápadní stěnu lezl už popáté, jeden z jeho lezeckých partnerů tam přišel o život. „Věděl jsem, do čeho jdu. Viděl jsem pár videí z předchozích pokusů,“ říká Zdeněk Hák. Podle čeho se ale pro takový projekt člověk rozhoduje? „Podle chuti. Kdybych měl pochybnosti, tak to nejde.“ 

Počasí umožnilo výstup až skoro po měsíci. „Ten čas se hodí, je potřeba se dobře aklimatizovat na tak vysoký kopec, takže my jsme v rámci toho měsíce čtyřikrát vystoupali a zase sešli dolů do základního tábora. 

„Začalo masivně chumelit, zalezli jsme do díry a přes nás padaly laviny. Ve stanu jste krásně zalezlý, ale zasypávaly nám stan, tak jsme se nakonec rozhodli, že půjdeme raději dál.“
Zdeněk Hák

Horu zdolali Holeček s Hákem alpským stylem. Všechno s sebou, žádné postupové tábory. Šest dní nahoru, tři dny dolů. „Pro mě je přirozenější lézt jenom nahoru. Je potřeba si nabalit ten batůžek na týden až deset dní a s tím si vystačit.“ 

Batoh na týden pod deset kilo? „Plyšové medvídky jsme na vrchol netahali,“ vzpomíná horolezec. „Náhradní rukavice, náhradní ponožky, jídlo, přístřešek, nic jiného. Mačky, cepíny, sedací úvazek má člověk na sobě, to netáhne v batohu.“ 

Obrovská stěna, která je v 7500 metrech, je místem, kde zůstal v předchozí expedici Zdeněk Hrubý. „Spadl z druhého výškového tábora, By to pád kilometr, dvanáct set metrů. Mára mi neřekl, že je přímo v té trhlině a sedíme tam nad ním,“ říká Hák 

Autor:  Lucie Výborná  (lvb)
 

Host Radiožurnálu:

Šéfkuchař Přemek Forejt dělá z jídla show - Foto: Aleš  Spurný

Olomoucké tvarůžky? Naše lokální lanýže, říká šéfkuchař Přemek Forejt, který z jídla dělá show

 
Literatura je na tom dnes ze všech uměleckých odvětví v Rusku možná ještě nejlépe, knihy vycházejí bez cenzurních zásahů, kriminalizovaných děl bylo velmi málo, myslí si Tomáš Glanc - Foto: Luboš Vedral

Cenzura v Rusku není, přesto se umělci bojí. Perzekuce je náhodná a zákeřná, říká rusista

 
Miroslav Donutil - Foto: Jan Bartoněk

Jeden komunistům věřil, druhý je nenáviděl. Můj strýček Archimédes nabízí komické situace, říká Miroslav Donutil

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas