Poslech
Vaříme se Slávkou
28. prosince  2017 v 10:30  

Vídeňské knedlíky

Knedlíky se vaří - Foto: Michal Plšek

Knedlíky se vaříFoto: Michal Plšek

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Luxusnější příloha k omáčkám i pečenému masu nebo drůbeži.

Suroviny:
2 housky
1 hrnek hrubé mouky
1 hrnek mléka
2 vejce
petrželka
máslo
špetka muškátového květu
sůl 

Vaříme s rozhlasem

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

1. Sklenice, které snesou var (staré dobré „hořčičáky“) nebo hrnky (buď rovné, nebo mírně se rozšiřující) vymažeme máslem. 

2. Den staré housky nakrájíme na kostičky, v míse je zalijeme mlékem, přidáme mouku, petrželku, muškátový květ a celá vejce (nebo jen žloutky a pak nakonec sníh z obou bílků. Se sněhem jsou knedlíky nadýchanější.) Zlehka zamícháme těsto. 

3. Do kastrolu dáme vařit vodu – mělo by jí být tak do tří čtvrtin výšky hrnků. 

4. Hmotu naplníme do vymazaných hrnků nebo sklenic jen do tří čtvrtin výšky, protože těsto nabude. Naskládáme do vařící vody, přiklopíme a vaříme asi 20 minut. 

5. Uvařené knedlíky v hrnku objedeme nožem, aby se lépe vyklopily, krájíme nití. 

Autor:  Stanislava Brádlová
 

Vaříme se Slávkou:

Rohlíčky (ilustrační foto) - Foto: Masako Shinzato

Domácí houstičky nebo rohlíčky

 
Řízky (ilustr. obr.) - Foto: Stanislava Brádlová

Smetanové řízky

 
Pórková polévka - Foto: Stanislava Brádlová

Polévka pórková se slaninou

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas