Poslech
Pochoutky na talíři
15. dubna  2018 v 11:04  

Jarní kuře s kukuřicí si můžete upéct na seně. Vyzkoušel ho i Antonín Panenka

Kukuřičné pyré s bramborem od Petra Šmrhy - Foto: Martin Čuřík

Kukuřičné pyré s bramborem od Petra ŠmrhyFoto: Martin Čuřík

Audio

Poslechněte si celý příspěvek

Přehrát

Zapéct kuřecí prsa s kůží na seně a následně je orestovat na másle, není vůbec špatný nápad. Překvapí vás jedinečnou chutí stejně jako fotbalistu Antonína Panenku, který během aktivní kariéry jedl především kuřecí. V této podobě ho vyzkoušel ale poprvé. Recept šéfkuchaře Petra Šmrhy z pražské restaurace hotelu Unic zkrátka stojí za vyzkoušení.

Jarní kuře pečené na seně (na 1 porci) 

1 kuřecí prso s kůží
1 špetka soli
1 špetka pepře
1 snítka čerstvého tymiánu
1 necelá polévková lžíce másla
chomáček sena (gastroseno – bio) 

Vaříme s rozhlasem

Vaříme s rozhlasem

Postup: 

Maso obložíme ještě kouřícím senem, které předem spálíme nad sporákem. Nepřidáváme už žádné koření ani tuk - Foto: Martin Čuřík

Maso obložíme ještě kouřícím senem, které předem spálíme nad sporákem. Nepřidáváme už žádné koření ani tukFoto: Martin Čuřík

Připravíme si potravinářskou folii, na kterou položíme kuřecí prso. Lehce ho osolíme, opepříme, přidáme čerstvý tymián a kuře zabalíme do folie. Přibližně 10 minut povaříme ve vodě. 

Poté maso vyjmeme z folie, přendáme na pekáček, obložíme ještě kouřícím senem, které předem spálíme nad sporákem. Nepřidáváme už žádné koření ani tuk. Takto necháme v rozpálené troubě při 160 stupních asi 5 minut. Kuře tím získá specifickou zauzenou chuť. 

Následně kuře vyndáme z trouby, na pánev vložíme máslo a z obou stran opečeme kuřecí prso cca 5 minut, aby kůžička byla upečená dozlatova. 

Kukuřičné pyré s bramborem 

Oloupané brambory rozkrájíme na menší kousky, necháme povařit s kukuřicí (v poměru 2/3 kukuřice a 1/3 brambor) spolu se solí a pepřem - Foto: Martin Čuřík

Oloupané brambory rozkrájíme na menší kousky, necháme povařit s kukuřicí (v poměru 2/3 kukuřice a 1/3 brambor) spolu se solí a pepřemFoto: Martin Čuřík

1 menší kukuřice (i sterilovaná)
2 brambory
1 špetka soli
1 špetka pepře
200 ml mléka 

Postup: 

Oloupané brambory rozkrájíme na menší kousky, necháme povařit s kukuřicí (v poměru 2/3 kukuřice a 1/3 brambor) spolu se solí a pepřem. Přidáme mléko nebo vodu. Po uvaření rozmixujeme v jemné pyré (lépe v mixéru). 

Kukuřičná polenta 

Antonín Panenka, Naďa Konvalinková, Patrik Rozehnal - Foto: Martin Čuřík

Antonín Panenka, Naďa Konvalinková, Patrik RozehnalFoto: Martin Čuřík

balíček kukuřičné polenty
oříšek másla 

Postup: 

Polentu připravíme dle receptu na obalu. Lze uvařit ve vývaru do zhoustnutí. Na pečícím papíru necháme ztuhnout (těsto konzistence škubánků), nařežeme na kostky a na pánvi opečeme na másle dozlatova. 

Petr Šmrha 

Narodil se a vyučil v Plzni. Má rád jakékoliv jídlo a není nic, co by neochutnal nebo netoužil pozřít. Miluje českou kuchyni a hledá cesty, jak ji odlehčit a zmodernizovat. Vaří rád i ve svém volném čase. V kuchyni používá jen to nejlepší, aby česká příroda a kuchyně mohly zazářit v úplně novém světle. Jako každého ho potěší, když mají hosté radost z jídla.  

Autor:  Patrik Rozehnal
 

Pochoutky na talíři:

Kachní tlačenka od Jana Volšičky - Foto: Jana Kudláčková

Vylepšená hospodská klasika. Kachní tlačenka plná masa zachutnala Jaroslavu Sypalovi

 
Velikonoční zelený salát s pětiminutovým vejcem - Foto: Martin Čuřík

Velikonoční zelený salát s pětiminutovým pošírovaným vejcem ocenila Daniela Kolářová

 
Tatarák s ořechovou vodou podle Radka Hasmana - Foto: Martin Čuřík

Jde to bez vejce i kečupu. Tatarák s ořechovou vodou překvapil Václava Upíra Krejčího

 
Další články... nahoru
ROZHLAS.CZ

ZPRÁVY > Domácí | Zahraničí | Ekonomika | Sport | Zelená vlna | Počasí

STANICE > Radiožurnál | Dvojka | Vltava | Plus | Radio Wave | D-Dur | Jazz | Rádio Junior

TÉMATA > Komentáře | Leonardo - věda a technika | Kultura | Příroda | Historie | Cestování | Životní styl | Média | Z rozhlasu

Plná verze | RSS | Kontakty | Podcasty | Mobilní aplikace
© 1997-2018 Český rozhlas